[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Ridskolan

Vi erbjuder ridskoleverksamhet för alla åldrar. Oavsett om du är nybörjare som aldrig suttit på en häst eller van ryttare som ridit hela livet. Du kan vara 5, 20 eller 85år gammal, hit är alla välkomna, man har alltid något nytt att lära sig. 

Genom att rida regelbundet utvecklas man mycket som ryttare. 

 Vår vision är att kunna erbjuda samma aktiviteter för alla dock har vi vissa begränsningar i dagsläget, vi jobbar ständigt mot dessa begränsningar så om du har förslag om hur vi kan ge just dig möjlighet att rida hos oss får du gärna höra av dig. Då vi mest har ponnys och små hästar är vi tvugna att ha en maxvikt på 85kg, vi har i dagläget även svårt att erbjuda ridning för rullstolsbundna då vi saknar ramp. 

 Vi har lektionsridning måndagar, onsdagar, torsdagar samt söndagar.

samt uterittsgrupper onsdagar och söndagar

 

Vi delar upp året på två terminer, vårterminen, höstterminen och en vinterterkurs, Höst och vårterminen är lite längre, medans vinterkursen är kortare med mer pyssel och mys med hästarna.

Vill du rida under sommaren erbjuder vi olika tema-ridläger.

Vid Lucia har vi julklappsritt och då har vi även Ridande Luciatåg där alla ridskoleelever är välkomna att delta. Vid Kristihimmelfärdsdagen varje vår har vi öppet hus.

Obs! Du måste vara medlem i klubben för att delta i terminsridningen

Här hittar du en liten beskrivning av vad de olika grupperna jobbar mot för mål. För att rida i en högre nivå bör du behärska allt i nivåerna under för att kunna hänga med på lektionerna och få ut så mycket som möjligt av kursen. Vissa nivåer tar flera terminer att klara av, andra går snabbare, detta beror även på dina förkunskaper, din ålder och hur ofta du rider. Det går alltid bra att rida i en lägre nivå, ridlärarna anpassar sig efter eleverna då vi rider i små grupper, men upplägget för lektionerna utgår utifrån nivån ni har anmält er till. Teorin kan vara både praktisk, teoretisk eller ibland en annan hästaktivitet så som till exempel voltige eller körning.

 

Nivå

 

Mål vi jobbar mot: 

Elever/Grupp

Ca tid

 

Rosa

Rid-lekis

0-7år

 

Målsättning: Att få en första kontakt med stallet och hästarna, hitta balans och trygghet genom skogspromenader, klapplekar och sånger. I denna nivån förväntas anhöriga vara med och leda barnen hela terminen.

8

1h

varav 30min ridning

Lektionerna byts ibland ut mot körning eller voltige

Vit

RYTTARMÄRKE I Skötseln inför och efter ridpasset – ryttarens balans i fokus

 

Målsättning: Att ryttaren känner sig trygg i stallet ihop med hästen genom att få grundläggande förståelse för hur hästen fungerar och reagerar i olika situationer. Ryttaren lär sig hur man umgås med hästen och att uppfatta hästens signaler. När det gäller ridningen ska ryttaren kunna sitta avspänt och i balans på hästen, ha en god kontroll på sin kropp och kunna rida hästen i skritt och trav, samt i övergångar mellan desamma, innan man tar klivet upp till nästa nivå. I ridningen är målet att de rider i skritt och trav utan ledare. I särskilda fall får ryttaren ledhjälp.

6

1,5h

varav 30-45min ridning

30min hästskötsel

15-30min teori

Grön

RYTTARMÄRKE II Hästens dagliga behov, lagarbete och renodlade hjälper

Målsättning: Det är viktigt att ryttarna på ett tidigt stadie lär sig de viktigaste rutinerna i stallet och grunderna för hästens skötsel. Under den här perioden ska ryttarna lära sig att mer självständigt hantera och sköta hästen i stallet – till en början gärna två och två, vilket även ger goda förutsättningar för att stärka ”vi-känslan”, något som också ingår i periodens mål. Innan nästa nivå ska ryttaren kunna använda sig av de grundläggande hjälperna – de framåtdrivande, förhållande och vändande hjälperna. Fokus läggs vid ryttarens stabilitet i sitsen och följsamhet i skritt, trav, galopp och över enkla bomserier.

6

2h

varav 45min ridning

30min hästskötsel

45min teori

Röd

RYTTARMÄRKE III Hästens välbefinnande – vårt ansvar

Målsättning: Det har blivit dags för ryttaren att i större utsträckning ta ett mer självständigt ansvar för hästens skötsel och dagliga behov. Men det handlar också om att lyfta in värdet av att man själv ska må bra. Med vägledning av ledstjärnorna får ryttarna ökad förståelse för hur vi bemöter varandra och hästarna i vår sport. Under perioden läggs fokus på att ryttaren ska kunna inverka mer i ridningen, variera sin egen sits för att påverka hästens tempo och introducera samverkan mellan hjälperna. Att rida ut i terrängen och hoppa enkelhinder ligger också inom ramen för den här utbildningsperioden. I hoppningen är ryttarens balans, sits, och följsamhet i fokus.

6

2,5h

varav 45-60min ridnng

30min hästskötsel

45-60min teori

Gul

RYTTARMÄRKE IV Fördjupad insikt & mer ekipageanpassad ridning

Målsättning: När det gäller hästkunskapen handlar det till stor del om att få en fördjupad insikt kring samtliga delar som ingått i de tre första nivåerna – hur hästen fungerar, hästens exteriör, den dagliga vården och hanteringen. Den teoretiska ridläran får större utrymme i likhet med ryttarens egen utveckling. Vilka utvecklingsmöjligheter finns inom Svenska Ridsportförbundet – vilka mål har var och en med sin ridning? Innan man tar klivet upp till nästa nivå ska ryttaren ha fått en känsla av hur man genom samverkan mellan hjälperna kan påverka hästen såväl i tempo som i sidled samt sätta samman olika rörelser till ett program. Arbetet inriktas på att ge ryttaren grunderna för att rida hästen på tygeln och bli mer precis och självständig i sin ridning. Ryttaren ska kunna förbereda sig och hästen på vad som ska göras och inom ramen för ridlärarens vägledning. Ryttaren ska även behärska hoppning av enklare serier och banor samt klara av att rida ute i terrängen i skritt, trav och galopp

6

2,5h

varav 45-60min ridnng

30min hästskötsel

45-60min teori

Blå

RYTTARMÄRKE V På väg mot första start

Målsättning: I den avsuttna verksamheten handlar det om att ge ryttaren så pass mycket kunskap att denne kan ha ett helhetsansvar för hästens välbefinnande. Ryttaren ska dessutom ha grundläggande kunskaper om tävlingsdeltagande och vara så pass väl framme i sin ridning att start i tävling på klubb- eller lokal nivå är möjlig. På den här nivån ställs högre krav på att ryttaren kan rida med ökad kvalitet på hästens form. Ryttaren ska även kunna hoppa flera hinder i följd, med såväl lång som kort anridning och även hoppa enklare hinder ute i terrängen. Större fokus på hur ryttaren inverkar på hästen.

6

2,5h

varav 45-60min ridnng

30min hästskötsel

45-60min teori

Brons

BRONSMÄRKET Kunskapspåfyllning och inspiration

Målsättning: Med fortsatt fokus på helheten är målsättningen med bronsmärket att ge ryttarna en stabil grund med god insikt och förståelse för vilka kunskaper som behövs när man har egen häst samt stimulera till fortsatt utveckling.

4

1,5h

varav 30min hästskötsel, 45-60min ridning

obs: Denna nivå förväntas man plocka in och rykta hästarna självständigt

Silver & Guld

SILVER- OCH GULDMÄRKET Märken som sätter guldkant på ridningen

 

Målsättning: Silver- och guldmärket ger fler ryttare tydliga mål att sträva efter. Nu är det resultatet i ridningen som är avgörande och märkena passar lika bra för avancerade lektionsryttare som dem med egen häst.

4

 

1,5h

varav 30min hästskötsel, 45-60min ridning

 

obs: Denna nivå förväntas man plocka in och rykta hästarna självständigt